دسته : کتابداری
فرمت فایل : powerpoint
حجم فایل : 5174 KB
تعداد صفحات : 138
بازدیدها : 501
برچسبها : پروژه کتابداری سواد اطلاعاتی
مبلغ : 17000 تومان
خرید این فایلپاورپوینت مبانی سواد اطلاعاتی | پروژه تحقیقاتی جامع همراه با بررسی استانداردها و منابع اطلاعاتی
امروز از طریق اینترنت هر کسی میتواند به دیگران در هر جای دنیا که هستند و در هر موضوعی، اطلاعات ارائه کند. به موازات انبوهی بیشتر و بیشتر اطلاعات، افراد به آنچه که ریچارد سول ورمن تشویش اطلاعاتی می نامد دچار می شوند.
تشویش اطلاعاتی: احساس درماندگی ناشی ار درک این نکته است که اطلاعات موجود بیشتر از آنی است که شخص بتواند امید پردازش آن را داشته باشد.
عبارت سواد اطلاعاتی برای اولین بار توسط زورکوفسکی در سال 1974 به منظور توصیف افرادی که فنون و مهارت لازم برای بکارگیری ابزارهای اطلاعاتی و نیز منابع ردیف اول را داشتند بکار برده شد.
با آغاز دهه 1990 تعریف انجمن کتابداری آمریکا پذیرفته شد بنا به تعریف:
فرد با سواد اطلاعاتی باید بتواند دریابد که چه زمانی به اطلاعات نیاز است و توانایی مکان یابی، ارزیابی و استفاده کارآمد از اطلاعات مورد نیاز را داشته باشد.
پس با سواد اطلاعاتی کسی است که: بتواند زمان نیازمندی به اطلاعات را تشخیص دهد.
سپس محیط های اطلاعاتی موجود را بررسی کند و بهترین منابع اطلاعات برای پاسخ گویی به نیاز اطلاعاتی را تشخیص دهد.
در مرحله بعد اطلاعات بازیابی شده را ارزیابی کند.
در نهایت عقاید و اطلاعات را باهم ترکیب و سازمان دهی کرده و راه حلی را برای آن نشان دهد.
بسیاری از افراد تفاوت های بین منابع کتابخانه ای دارای قالب الکترونیکی با منابع بازیابی شده از وب را نمی دانند. برخی از آنها هرگز یاد نگرفته اند که از پایگاه های داده ها یا ادواری ها و یا فهرست های آنلاین استفاده کنند.
اگر به آنان علل و چگونگی استفاده از منابع الکترونیکی آموزش داده نشود با این تصور که همه منابع کیفیت یکسانی دارند از وب سایتهای تصادفی برای رفع نیاز اطلاعاتی خود استفاده می کنند.
انجمن کتابخانه های آموزشگاهی و پژوهشی آمریکا در سال 2000 استانداردهای سواد اطلاعاتی را برای آموزش عالی منتشر کرد.
این استانداردها شامل پنج بخش اصلی است و در هر یک شاخصهای لازم و برونداد مورد انتظار معرفی شده است.
عناصر موجود در این استانداردها می توانند چارچوب نظری مناسبی برای متولیان برنامه های درسی فراهم آورند.
اینترنت اطلاعات فراوانی دارد که برخی با کیفیت بالا و از منابع معتبر و برخی با کیفیت پایین و از منابع نامعلوم هستند. افراد باید دریابند که اطلاعاتی بسیاری وجود دارند که به صورت درون خطی نمی توانند پیدا کنند. مثل نسخه های خطی دست نوشته که هنوز دیجیتال نشده اند.
مطالعه ای که در سال 1999 در مجله نیچر منتشر شد نشان داد که حتی جامع ترین موتور جستجوی آن زمان بیشتر از 16 درصد صفحات وب قابل دسترس عموم را شامل نبوده است.
اصطلاح وب نامرئی یا وب ژرف به مخزن عظیمی از اطلاعات اطلاق می شود که موتورهای جستجو به آنها دسترسی مستقیم ندارند.
به طور مثال پایگاه داده کتابخانه های دانشگاهها، سایتهایی که برای مشاهده آنها نیاز به رمز عبور داریم و سایتهایی که به هر دلیل، موتورهای جستجو از فهرست بندی آنها، منع شده اند. بر خلاف صفحات قابل مشاهده (یعنی همین وبی که می توانید توسط موتورهای جستجو ببینید) اطلاعاتی در پایگاههای داده موجود است که اسپایدرها و رباتهای خزنده بدانها دسترسی ندارند.
ابزارهای جستحویی چون خدمات نمایه سازی و چکیده نویسی کتابخانه، برای هرکسی از طریق وب قابل دسترس نیست و موسسات و یا افراد برای دسترسی به آنها باید مشترک شوند. هر نوع اطلاعات انحصاری یا دارای حق تکثیر به صورت رایگان و عمومی در دسترس نیست.
اطلاعات بسیار زیادی هست که مطلقا چه به صورت رایگان چه به صورت پولی از طریق اینترنت قابل دسترس نیست. هنوز خیلی از کتاب های قدیمی و مجلات به صورت دیجیتالی قابل دسترس نیستند.
فهرست رئوس عناوین اصلی تحقیق
مقدمه
اعصار اطلاعات
تعریف داده و اطلاعات
ویژگی های اطلاعات
سواد اطلاعاتی
استانداردهای سواد اطلاعاتی
تشخیص نیاز اطلاعاتی
شناخت منابع اطلاعاتی
استفاده از عملگرها
ارزیابی منابع اطلاعاتی
تشخیص شایعات و اخبار دروغ
مبانی قانونی و اخلاقی استفاده از اطلاعات
حق مولف
حریم خصوصی
منابع
خرید و دانلود آنی فایل